Mevrouw Plan

Ik ben geïnspireerd door iemand op Facebook, iemand vroeg, “hoe krijg ik meer structuur in het plannen van mijn dagelijkse  klussen/bezigheden?” Ik denk daarover na, want ik wat ook mevrouw Plan. Het gaf me eigenlijk stress, stress om het allemaal te halen en om bij iedereen te zijn op een verjaardag of op een borrel, het gaf me stress om iedereen tevreden te stellen en uiteindelijk vergat ik mijzelf.

Mevrouw Plan heb ik vorig jaar een beetje losgelaten en dat gaf me heel veel rust en vooral, de druk was weg. Mevrouw Plan was er al voordat ik een herseninfarct kreeg en is alleen maar meer “gevoed” door het revalidatiecentrum & ziekenhuis. Geloof me, dit is ook nodig geweest om de regie van je eigen leven weer in handen te krijgen. Op een dag zei een vriendin: “probeer eens niet te plannen!” Ik moet ook zeggen dat ik dat kon: vanaf vorig jaar geen baan, geen kinderen en geen andere verplichte bezigheden.

Ik vond het doodeng, gewoon niet plannen. Ik moet je wel zeggen, als er wel afspraken staan, plan ik wel. Morgen 2 lange afspraken en dan zorg ik dat ik vandaag een rustige dag heb. En een rustige dag betekend voor mij: “thuis, zonder herrie om mijn kop, thuis, in mijn veilige omgeving.” Kopjes thee drinken, beetje bloggen, beetje lezen in mijn Green Happiness boek, menu in elkaar flansen voor Pasen etc. Dat is ontspanning voor mij en kijk uit naar deze dag.

Anyway ik heb rust gevonden in mijzelf, mijn lijf leren aanvoelen en tuurlijk ga ik ook soms over de schreef. Ik ben en blijf een mens en vooral een gezelligheid mens!!! Alhoewel ik ook steeds meer en meer de stilte kan waarderen. Ik, ik mijn eentje. Ik wil niet aangeven dat het voor iedereen zo werkt. Ik heb talloze dingen geprobeerd: gewerkt met agenda’s, telefoon, things to do lijstjes, post-itjes etc. Het werkte eigenlijk allemaal niet goed voor mij. Wel zet ik dingen in mijn telefoon als er iemand jarig is, dat ik een kaartje stuur of dat ik iemand even bel etc. Ik ben en blijf ook nog gewoon Jeannette. Jeannette die attent is en die graag zorgt voor anderen. Nu meer voor mezelf 😉

Hoe gaat dat niet plannen in zijn werking?? Gewoon kijken hoe je opstaat, kijken hoe je, je voelt. Voel je, je niet goed? De was blijft ook liggen tot morgen of een boterham eten ipv uitgebreid koken. Weet je wat belangrijk is? Lief zijn voor jezelf, want uiteindelijk betaalt zich dit ook weer terug. Als jij goed voor jezelf zorgt, ben je vaak minder afhankelijk van anderen. Ik bedoel hiermee, zo goed mogelijk, zo goed mogelijk in jouw kunnen.

Het heeft ook even geduurt, voordat ik het door had. Eng, onbekend en ik ben nogal een controlfreak. Loslaten en echt letterlijk je planning loslaten waarop zo gehamerd werd in het revalidatiecentrum. Het geeft mij vrijheid, rust en vooral geen druk. Ik kan nu meer, heb  iets meer energie, omdat de druk eraf is. Heel fijn! Dit houd ik al een poosje vol zo en het bevalt me best.

Ik mag morgen weer spreken als “ervaringsdeskundige” voor een groepje mensen die net hersenletsel heeft. Ik vind het altijd bijzonder en bijzonder fijn dat ik iets kan doen met mijn “negatieve ervaring” om hiervan iets positiefs te draaien. Ik heb er zin, ook al kost het ook energie maar krijg er zoveel voor terug. Vandaag mijn eten klaarmaken voor morgenavond, want tsja voor morgen, komt mevrouw Plan weer even om de hoek kijken. Morgenmiddag spreken en morgenavond een vergadering met de bewoners van ons appartementengebouw.

Fijne relaxte zondag allemaal.

Liefs,
Sjanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s