Anders als anders

De meeste NAH-ers weten waar ik het over hebt. Een verandering in je dagelijkse patroon, is aanpassen en aanpassen bij een NAH-er is net even iets lastiger als bij mensen die geen NAH hebben. Het gaat in je systeem, de verandering en deze verandering moet landen. En dat gaat dan met horten, stoten en een omleiding. Een omleiding die uiteindelijk wel de weg vindt … maar duurt net wat langer als “normaal!”

Wat ik retelastig vind is, dit onderwerp. Het onderwerp “veranderingen.” Veranderingen kunnen mijn leven echt beheersen, het is hetgeen wat mij maakt of breekt. De veranderingen komen uiteindelijk wel goed, maar de weg daar naar toe is soms gewoon kak. Echt kak!! Ik hol soms achter de feiten aan en zit dan in een overlevingsstand, maar denk “het komt weer goed” … uiteindelijk.

Maar hoe dan? Vraag je, je af als NAH-er. Hoe kan je, het voor jezelf een beetje dekken?  Hoe krijg je het weer op de rails? Kan je dingen voorbereiden? Ja het kan .. mits het geen onvoorziene dingen zijn natuurlijk. Ik heb wat tips verzameld, puur uit mijn eigen ervaring, uit mijn eigen beleving. Ik wil de tips delen met je, want het kan zo maar zijn, dat er iets bij staat voor jou of waar je nog niet aan had gedacht.

Verjaardag/feestje of dagje/middag uit (dierentuin, naar de stad, museum etc.)

 • Plan een dag van te voren niets of in ieder geval alleen het hoogstnodige.
 • Zorg dat je de dag van je “activiteit” daarnaast niets te doen hebt.
 • Zorg dat je maar één “druk ding” plant voor jezelf zodat je weer kan opladen.
 • Maak iets makkelijks voor het eten of kook bijvoorbeeld de dagen ervoor dubbel zodat je het alleen hoeft op te warmen.
 • Ga bij jezelf na of je fit genoeg bent om naar de “activiteit”  toe te gaan. Soms ga je maar op halve kracht. Wij als NAH-ers krijgen het dubbel & dwars terug. Je energie was al niet op orde dus je gaat stiekem naar je reserves. En dan weet je waar je naar toe gaat ….. grensoverschrijdend.
 • Nee is ook een optie,  nee is altijd een optie. Toch is dit altijd een lastige! Je wilt niemand teleurstellen….maar hé als je gaat en je bent gewoon niet fit, wie stel je dan uiteindelijk teleur? Juist jezelf …. en je gezin 😉

Weblog

Soms denk je .. je hebt het helemaal onder controle je NAH maar toch gebeuren er dingen in je leven waardoor je weer onderuit gaat. Niet helemaal waar, want je herkent het, je herkent de signalen en er moet actie genomen worden. Actie om te zorgen dat je niet helemaal over je grens gaat. Actie om te zorgen dat je weer binnen je grenzen, binnen je lijntjes komt. Dagje “me time!” Ik ben morgen aan de beurt en kijk er naar uit 😉

Liefs,

Jeannette

6 gedachtes over “Anders als anders

 1. Bedankt voor je verhalen! Ik ga je vanaf nu volgen. Ik heb NAH en herken me in alles wat je schrijft. Ik heb vaak geprobeerd om het van me af te schrijven, maar ben van nature helaas niet z’n schrijver en kan dan ook niet op papier krijgen hoe ik iets bedoel/voel of beleef. Ik voel me erg gesteund bij het inkijkje in jou ervaringen. Ik zie uit naar je volgende blog!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hé Jeanette, dank voor je uitstekende blogs over NAH. Ik heb het inmiddels 35 jaar en heb veel zelf uit moeten vinden om te overleven. Maar hoe je de dingen, tips, trucs etc omschrijft omtrent NAH tovert elke keer een glimlach op m’n gezicht. Van: o ja zo doe ik het ook. Wens je heel veel succes toe met net vervolg blogs. Groet Henk

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s