Goed genoeg

Schuldgevoel en NAH hebben niet zoveel met elkaar te maken, maar deze eigenschap, het gevoel van “mezelf schuldig voelen, maakt het soms niet makkelijk. Ik ben gewoon “dedicated” en zeker aan mijn familie. Als er ergens iets niet goed gaat, dan wil ik er zijn. En soms … soms kan dat gewoon niet.

Zieke moeder, zieke schoonmoeder, zieke vader, zieke schoonvader, echt niet overdreven en hier thuis is het ook een potje met veel hoesten, proesten en keelpijn de afgelopen tijd. Hoe vindt je de balans?

Mijn aard zegt: “kip halen en soep maken” maar mijn NAH zegt: “ho, stop, wacht eens even … je zit nog in het rood!!” En het is al retelastig om eruit te komen “intern,” hier in het gezin, dus laat staan “extern,” voor mensen die dichtbij staan, maar het gaat soms gewoon niet.

Ik schreef van de week over het vechten, het vechten tegen mijn NAH. Het vechten tegen de bierkaai, tegen die ijzeren muur waar je gewoon niet doorheen kom. Ik analyseer de situatie: “kunnen ze zich redden?” Ja, dat kunnen ze. Hoe ik me daarbij voel? Rot! Het blijft fijn om er voor iemand anders te zijn. En jezelf dus vergeten ….

Dat wil ik niet meer, mezelf vergeten. Ik zoek naar andere mogelijkheden, wat wel in mijn kunnen is. Een berichtje, een telefoontje en als het wel een keer kan, even de knuffel geven. Het geeft me rust, het niet vechten, het geeft me lucht.

En het mezelf “soms rot voelen” over een situatie? Dat is er, zo ben ik en het gevoelt ebt vanzelf wel weer weg. En dat is fijn, fijn om te weten. De lat hoeft niet hoger, want ik ben op mijn manier goed genoeg.

Voel jij je weleens schuldig?

Van verkoudheid, naar koorts & repeat

10 gedachtes over “Goed genoeg

 1. Ja ik voel mij ook altijd en eeuwig schuldig,heb het mijn hele leven al, heb er zoveel aan gedaan maar ook ik krijgt dat niet weg.
  Zo moeder en zo dochter.
  Veel liefs en een dikke kus Ma xxx

  Geliked door 1 persoon

 2. Ken het heel goed.
  Ondanks dat ik nu ook grieperig ben en daardoor mijn energie helemaal op is wil ik blijven zorgen voor mijn gezin.
  Want voel me al schuldig genoeg voor wat ik niet kan

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja herken het ook heel erg mezelf altijd schuldig voelen… en we zijn toch geen familie. ☺️
  Maar cijfer mezelf te vaak weg waardoor ik zelf weer overal tegenaan loop. Vaak tegen die harde betonnen muur…
  maar soms voelt het ook wel goed om wel iets voor iemand anders te doen ookal gaat het ten kosten van jezelf.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heb een man die heel erg depressief is. Ik doe alles om hem te helpen want ik weet wat het is. Ik heb zelf NAH en ga 3x per week naar een activiteitencentrum. Voorheen had ik schuldgevoel dat ik weg ging maar nu na lange tijd en vele hulp ben ik zeer opgelucht als ik hier naar toe ga en weer opgeladen thuis kom. Dan kun je veel meer geven!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s