Energiebesparingmodus

Ken je de instelling op je telefoon? Op de iPhone kan je naar je batterij gaan en daar kan je de energiebesparingmodus aanvinken. Zou het ook bij mensen kunnen? Juist, voor mensen met hersenletsel? Het zomaar kunnen aanvinken? Nope! Dat moeten we zelf doen, zelf in actie of juist in minder actie komen.

Energiebesparingmodus betekent dat de achtergrond verminderd werkt. Perfect! Op aanraden van mijn therapeuten zit ik daar al een poosje in. Om zo weer uit het bankroet te komen. Of het helpt? Op dit moment nog even niet. Er komen onvoorziene dingen tussendoor (lees: ziek kind)

Het is goed dat de energiebesparingmodus bestaat. Als je overloopt, het water aan je lippen staat, een gevalletje van “dweilen met de kraan open” of dat je, je grens ver overheen bent gegaan. Hoe pak je dit dan aan? Hoe richt je dat in? Hierbij mijn tips:

 • Zorg voor makkelijk eten. Niet dat je iedere keer naar de patatboer hoeft te gaan, alhoewel dat óók weleens lekker is. Maak een pan verse soep, pasta of een rijst gerecht en vries het in.
 • Laat je boodschappen bezorgen of haal ze op bij een pick-up punt. Dit scheelt én energie én nog eens geld, want ja wie neemt altijd meer mij als wat op je lijstje staat. Ik wel in ieder geval.
 • Maak het huishouden wat simpeler. Wat ik zeg op de “luie wijven manier.” Laat de stofzuiger niet iedere dag zijn werk doen, maar pak een kruimeldief of een bezem om zo even met de Franse slag de zichtbare kruimels weg te vegen of zuigen. Morgen weer een dag. Deze manier kan je toepassen op bijna je hele huishouden.
 • Schakel hulp in. Een beetje ondersteuning. Welk kind wil er nou niet logeren bij opa en oma? Een win-win situatie, want jij kan even op adem komen.
 • Schrap alle afspraken. Het moet! Het moet om weer in het groen te komen. Verjaardagen, etentjes, lunchen met vriendinnen, een feestje etc. Dit kost allemaal energie wat je gewoonweg niet hebt. Maak het kleiner voor jezelf, maak thuis extra tijd voor het gezin met je weinige energie.
 • Meer kleine rustpauzes. Ik heb tegenwoordig baat bij de Flowee mat (spijkermat) waardoor ik even uit mijn hoofd ga en bij mijn lijf ben.
 • Zorg voor wat meer regelmaat, zodat je brein weet waar ie aan toe is.
 • Beweeg iets meer en juist in de buitenlucht. Een frisse wind door je haren is absoluut geen oplossing, maar kan soms wel zorgen voor een reset in je brein.
 • Wees een beetje lief en niet te streng voor jezelf. Het is namelijk niet jouw schuld om je zo te moeten terugtrekken. Wees mild en koester jezelf. Je bent goed zoals je doet!!

Wat is jouw ultieme tip om weer in het “groen” te komen?

Liefs,

Jeannette

2 gedachtes over “Energiebesparingmodus

 1. Een momentje iets doen wat je gelukkig maakt. Ook dat kan niet ongelimiteerd. Maar eventjes…. dat geeft een fijn gevoel. Ik maak bijv een scrap/foto/jaarboek.
  Af en toe een blz. Knutselmomentje.
  Met resultaat 😊! En…. vaak plak je toch weer een geluksmomentje in!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s