Wat wél werkt

Kan je visualiseren? Pak in gedachten twee kommetjes. In kommetje 1 gaan er dingen die niet werken, waar je stress van krijgt, onbegrip, verdriet, het cortisol etc. Dit wordt opgestapeld in dat kommetje. Of kies je voor kommetje 2? Dit kommetje wordt gevuld met dingen die goed gaan. Vol met plezier, positiviteit, waardering, waarin ik me waardevol voel, dingen die werken etc. Dat kommetje moet toch kunnen overstromen?

Dit is wat ik heb geleerd, maar iedere keer neemt kommetje 1 het van me over. Kommetje 2 is veel belangrijker, omdat ik daarmee veel beter functioneer. Ik heb lol, lol in het leven. Ik maak plezier, ondanks dat het soms klein voelt, maar ik maak het. Ik kreeg vanmorgen weer een herinnering van mijn therapeut. “Jeannette, hou je aan, wat wél werkt voor je!”

Ik heb besloten om het uit te schrijven en geprint op de koelkast te hangen, naast mijn stoplicht en andere spreuken. Hierdoor word ik eraan herinnerd, want ik vergeet het gewoon. Een beperking die hersenletsel soms met zich meebrengt. Dit is dan mijn geheugensteuntje, om er iedere keer bewust mee bezig te zijn en er bezig mee te blijven. Dit is de leidraad, de leidraad van mijn leven. Bezig te zijn met dingen die wél werken en niet andersom. Andersom word ik een ongelukkig mens van, die vol met negatieve adrenaline rond loopt.

Nee, ik wil mezelf zijn, ik de vrolijkerd, de positieve die ook de nukken heeft, maar die zorgt óók op deze manier dat ik dichtbij mezelf blijf. Het geeft me de kans om niet te blijven hangen in het negatieve, maar wat de mogelijkheden zijn van de situatie of de dag. De bal ligt bij mij, mijn gedrag, mijn keuze en … mijn leven 💜