Persevereren

Say what?? Persevereren … ik ben er achter gekomen waarom ik sommige dingen gewoon niet los kan laten. Ik wil wel, maar het lukt me gewoon niet. Ik snap dat dit voor mijn omgeving soms erg vervelend is, maar óók voor mijzelf. Ik probeerde juist de afgelopen jaren een modus te vinden om dingen los te laten en eigenlijk valt er nu een last van mijn schouders. Een soort berusting.

Persevereren is letterlijk: “voortzetten.” Dus in herhaling vallen, continue. Ik heb een artikel gelezen waarin staat dat je persevereren vaak oploopt bij hersenletsel aan de frontaalkwab. Ik las het artikel op “hersenletsel uitleg” en ik dacht: “dit ben ik!!” Ruim 13 jaar geleden heb ik dus een infarct gehad in m’n frontaalkwab (links.)

Er is een verklaring waarom ik bepaalde dingen niet los kan laten.Het is soms echt frustrerend, want ja ik wil dingen wel heel graag loslaten, maar mijn brein kan het gewoon niet. Dat stukje is beschadigd, het is dood weefsel. Dit is één stuk van de (letterlijke) tekst uit het artikel:

Het is een beetje te vergelijken met het verschijnsel van een liedje dat maar niet uit je hoofd wil gaan. Soms gaat dat liedje zelfs door in je dromen. Iemand die persevereert door hersenletsel kan dezelfde constante hinder, en vaak nog erger, ervaren. Mensen ervaren het als akelig.

En nu? Loslaten dat ik het niet kan? Of wil ik mezelf hierin gaan verdiepen? Dus ik laat los wat niet los te laten valt 😁 Ik ben dus zeer nieuwsgierig of mijn collega’s (lotgenoten) hier ook tegen aan lopen of is het herkenbaar voor je? Er staan óók leuke tips om er mee om te gaan in het artikel, maar heb jij nog een tip?

Ik zeg maar zo: “sharing is caring.”

Fijne avond en toedels!!

Ps: ben je benieuwd naar het artikel? Dit kan je hier vinden: https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/niet-zichtbare-gevolgen/emoties-gedrag-relaties/persevereren

Of toch niet??

2 gedachtes over “Persevereren

 1. Hi Jeannette, tja zo loop je elke keer weer tegen iets anders aan. Het is steeds weer dealen tussen jezelf en de NAH, hoe je het went of keert.
  En elke keer weer je kop stoten en helemaal stuk zitten omdat je weer die grens bent overgegaan omdat je het zo graag wil. (Niet de grens natuurlijk).
  Ik had veel aan deze woorden;
  Wat ontvang ik door los te laten???
  Hoe vervelend en machteloos het ook is: we hebben NAH (de rest van onze handicaps nog niet meegerekend 🤔) daar moet je mee gaan dealen en een lui leven op gaan bouwen met je gezin. Ja je leest het goed, een lui leven … Dit alleen om overeind te blijven en naar behoren te functioneren. Geniet van je man, dochter, ouders en de rest op een heel laag pitje.

  WAT ONTVANG IK DOOR LOS TE LATEN……
  Heel veel sterkte en liefs van een (helaas) ervaren rot in de NAH business 🥴😂.
  Groetjes, Henk

  Geliked door 1 persoon

  • Mooie woorden Henk!! Dank je wel. Ik ga dit printen en ophangen: “WAT ONTVANG IK DOOR LOS TE LATEN.”

   Ik heb idd een zeer uitgekleed leven, maar ik geniet van de dingen die kunnen. Wat ik ook heb geleerd is: “doe de dingen die wél werken” en deze oneliner staat precies weer voor deze blog. Het is zoals het is ❤️

   Dikke knuffel!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s