Prikkels, hoe voorkom je het?

De laatste blog die ik schreef, liet ik zien wat overprikkeling soms met me kan doen. Dat is een gegeven, maar wat doe je dan als je overprikkeld bent? Of hoe kan je het soms voor zijn?

Hier volgen een aantal tips die ik prettig vindt vanuit m’n eigen ervaring. Sommige tips heb ik ook weer van iemand anders gekregen. Zo help je elkaar een beetje.

Tips als je overprikkeld bent:

• ik zweer bij mijn Flowee spijkermat. Dit is een mat, als ik erop lig, ervaar ik rust. Mijn lijf tintelt alle kanten op in het begin. Daarna ervaar ik rust, ik lig met mijn hele blote rug op m’n spijkermat en daarna voel ik m’n energie weer stromen.

• Oortjes in / koptelefoon op en brainwaves op. Tegenwoordig heb ik ook baadt bij Schumann frequenties. Het is oefenen maar uiteindelijk word ik hier heel zen van. Ook fijn als je niet in slaap kan komen of hoofdpijn hebt.

• Een blokje om, wind door m’n haren en even niets. Alleen ik & buiten zijn.

• Af een toe een meditatie oefening en deze doe ik vooral als m’n hoofd vol zit voor het slapen.

Tips om overprikkeling tegen te gaan:

• ik draag oordopjes van Noizzez. Deze heeft verschillende filters en zorgt dat het geluid van buitenaf gedempt wordt in je hoofd. Dat betekent dus dat het geluid minder hard binnen komt en je brein iets minder hard hoeft te werken om dit allemaal te verwerken.

• Tegenwoordig heb ik ook noise canceling koptelefoon en deze is vooral prettig om je even af te sluiten. Bijv op bed maar je kan m ook prima dragen op een vliegveld, supermarkt, in de trein, pretpark etc.

• Jezelf even een rust moment te geven. En dat is voor mij even op de wc bril zitten.

• Afspreken dat je niet lang blijft of juist een eindtijd deelt met degene met wie je afgesproken hebt.

• Check in bij jezelf. En deze vergeet ik, vergeet ik in m’n hectiek. Mijn enthousiasme of dender ik er zomaar overheen. Ik wil soms gewoon mezelf zijn en dan hoor ik klein stemmetje in mijn hoofd: “je gaat te ver ….” En dan ben ik een kei in negeren. Deze laatste ga ik weer bewust mee aan de slag. Check in bij mezelf 💜

Tevens zit ik nu een proces “bril nodig” en daar loop ik bij een optometrist. Als dat klaar is, ga ik daar ook een blog overschrijven. Wat wel al duidelijk is, is dat mijn ogen niet samen werken. Dat is heel vermoeiend! Dus ik ben enthousiast dat daar iets aan gedaan kan worden.

Soms kies ik ervoor, kies ik voor het leukste en neem ik m’n overprikkeling voor lief. Dat is meemaken & incasseren. Dat plan ik wel, bijvoorbeeld als Lina uit logeren is of als manlief thuis is. Soms is het, het waard. Dan zijn er ook nog momenten dat overprikkeling mij totaal verrast, maar als ik me dan echt terug trek weer naar mijn basis, thuis, heb ik wel vaak achteraf “oh ja” momentje.

Wikken & wegen, maar ik geniet wat wél kan en ik kijk heel bewust wat mij energie kost en wat mij energie geeft. Daarover schrijf ik later weer. Voor nu is het, het laatste weekend van de zomervakantie. Dochter is uit logeren geweest vannacht en ik ga vandaag de schoolspulletjes bij elkaar sprokkelen. Morgen de laatste dag en daar wil ik optimaal van genieten, samen zijn met mijn gezin en opladen voor de nieuwe schoolweek. Ik heb er zin in!

3 gedachtes over “Prikkels, hoe voorkom je het?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s