Groene, oranje & rode zone

Het is grijs buiten maar van binnen voel ik me weer een beetje “groen!” Groen???? Denk jij hardop?? Ik zit weer een in de groene zone …. maarre watte?? Groen? De zones die wij hebben besproken n.a.v. mijn hersenletsel. Ik denk dat mensen die NAH hebben, dit kunnen beamen en alleen maar “ja” zitten te knikken achter hun beeldscherm. Ik zal het zo goed als mogelijk proberen uit te leggen.

We hebben de groene, oranje en rode zone. De afgelopen 3 weken heb ik in het begin vooral in de “rode zone” geleefd en dat is niet goed. Wat betekent de rode zone voor mij? Dat ik dus zwaar overprikkeld ben, waardoor hou ik een beetje in het midden. Ik heb me erg goed gevoeld, waardoor ik dacht dat ik bepaalde dingen wel aankon, maar daarnaast ben ik zwanger dus mijn hormoontjes gieren ook door mijn lijf en is totaal nieuw voor me.

Wat ik al eerder heb geschreven is dat ik dan weer terug ga naar de basis, de basis is alleen, alleen in de stilte, soms ook echt vol eenzaamheid, verdriet en boosheid. Het struint zo erg tegenover mijn karakter. Wat ik hierdoor bereikt heb, is langzaamaan weer naar de oranje zone te kruipen en dat is gelukt en hier vandaan naar de groene zone. Als ik in de oranje zone zit, betekent dat ik bijv. hakkel over mijn woorden, dat ik dingen niet goed opschrijf, dat ik verkeerde woorden zeg, dat de geluiden om mij heen harder binnenkomen, slecht slapen, druk bij mijzelf leggen etc. Is dat ik merk en geloof me dat gaat echt al heel lang goed, moet ik mezelf even terugtrekken.

Het terugtrekken werkt als volgt bij mij: wandelen, zwemmen, fietsen = hoofd leegmaken waardoor ik verder kan. Dat werkt goed maar nu had ik één ding even over het hoofd gezien, waar ik nog niet mee te maken had gehad en dat was het zwanger zijn. De hormonen zijn hierdoor ook met mij aan de haal gegaan, maar goed ik zit weer in de groene zone en dat voelt fijn, dat voelt prettig en ik voel me weer mezelf.

Maarre … wat betekent de groene zone voor mij? De groene zone betekent dat als er iets “onvoorziens” gebeurt dat daar ruimte voor is, dat ik niet in paniek raak in mijzelf, dat ik niet overstuur raak en ik ben er heilig van overtuigd dat de volgende fase van onze zwangerschap / bevalling / baby krijgen dat hier vast wat onvoorziene dingen gaan gebeuren. Ik ben er nu gerust op, ik ben nu gerust dat ik het kan hebben, wel met de dingen die manlief, de gynaecoloog en ik hebben besproken. Rust pakken, weinig kraamvisite, geen avondbezoekjes en gewoon puur aan elkaar wennen. Dat is ruim voldoende en zolang ik niet over mijn theewater gaat … help ik manlief óók en ben ik een plezierige moeder straks voor onze kleine meid. Ik zie alleen maar “win-win” situaties voor me.

Vandaag heb ik een date, een date met manlief!! We gaan samen lekker lunchen, gewoon omdat het kan, lekker met zijn tweetjes, onszelf laten verwennen. Sinds gisteren is het kamertje helemaal gereed, de bedjes (ja ze heeft een wieg & ledikant) opgemaakt. De komende weken blijf ik lekker in mijn cocon, om nog meer op te laden, buiten alle ziekenhuisafspraken om, plan ik niets, ik zit er best. Geniet van jullie zondag en maak er iets leuks van met elkaar!

Liefs,
Sjanie

img_0906
Week 38 – zwanger

 

 

 

 

Plaats een reactie